“Be Part of It!”- Proiect internațional de tineret ce folosește metodele de educație NONformală

  • Home
  • Tineret
  • “Be Part of It!”- Proiect internațional de tineret ce folosește metodele de educație NONformală
09Sep
0Comments

În contextul Anului European al Dialogului Intercultural, în perioada 12-19 septembrie, la „Student Plus”, 18 de tineri provenind din trei țări europene – România, Macedonia și Italia – au participat la un schimb de experiență cu tema principală interculturalitatea și dialogul cultural. “Be Part of It!” este rezultatul unui parteneriat trilateral finanțat de Comisia Europeană prin Programul de tineret “Youth in Action.”.Enumerăm câteva dintre activitățile cuprinse în proiectul “Be Part of It!”.

Prezentări și dezbateri cu următoarele teme: comunicare, leadership, managementul conflictului, identificarea și eliminarea stereotipurilor culturale, cunoaștere interculturală prin intermediul audio-vizualului, sesiune outdoor și activități de voluntariat în folosul comunității.

În cadrul proiectul “Be Part of It!”, tinerii participanți au câștigat competențe în domeniul diversității culturale, comunicării, lucrului în echipă, folosind metodele și instrumentele educației nonformale.

Pentru mulți termenul de educație nonformală este nou sau necunoscut. Nu este vorba de NONeducație! Și nici de a spune „nu” educației. Cum o recunoaștem atunci când o întâlnim? Ba… mai mult, ne recunosc ceilalți competențele pe care le dobândim atunci când suntem implicați în activități de educație nonformală? Într-o societate care pune mai mare accent pe forme (documente de studii) decât pe fond (adică modul în care folosim în viața reală ceea ce scrie în respectivele documente), acest lucru este cu adevărat dificil.Din aceste motiv, și nu numai, în prezent, recunoașterea educației nonformale este mai mult un deziderat decât o realitate. În cadrul programului Tineret în Acțiune există o serie de acțiuni (Schimburi de Tineri, Serviciul European de Voluntariat și Cursurile de Formare) în care participanții au dreptul de a solicita certificatul Youthpass, care să descrie competențele obținute în urma implicării în cadrul unor proiecte.

Obiectivele principale ale programului TINERET în ACȚIUNE sunt:

  1. creșterea sentimentului de solidaritate al tinerilor, în sensul apartenenței la un unic spațiu, Europa.
  2. implicarea activă a tinerilor în toate domeniile vieții sociale,
  3. creșterea spiritului de inițiativă, solidaritate și antreprenorial al tinerilor,
  4. includerea în program a tinerilor cu șanse reduse.

Mai multe informații despre Tineret în Acțiune pe site-ul ANPCDEFP

LogoTiA(1)LogoProgramTiA(1)“Acest proiect este finanțat cu susținere din partea Comisiei Europene. Această publicație reflectă doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi făcută responsabilă pentru utilizarea informației pe care o conține.”