Centrul de Voluntariat Timișoara

Ce este voluntariatul?

A fi voluntar este în primul rând o atitudine. „Nici un act de bunătate nu a fost irosit vreodată” (Esop), „Miracolul este acesta: cu cât împărțim mai mult cu alții, cu atât avem mai mult” (Leonard Nimoy), „Cât de departe vei ajunge în viață depinde de cât de blând ești cu cei tineri, câtă compasiune ai pentru cei în vârstă și cât ești de empatic și de tolerant față de cei slabi sau puternici” (George Washington Carver) și „Nu știu care va fi destinul tău, dar știu un lucru: singurii cu adevărat fericiți sunt aceia dintre voi care au căutat și au găsit cum să îi ajute pe alții” (Albert Schweitzer).
Te-ai gândit vreodată ce înseamnă să fii voluntar, să vrei să dăruiești o parte din timpul și eforturile tale pentru a transforma un vis sau o idee în realitate?
A fi voluntar înseamnă în primul rând să faci bine fără a aștepta o răsplată materială. Să împarți din timpul tău pentru a-i ajuta pe alții, să nu fii indiferent, ba dimpotrivă – să iei atitudine și să te implici. Astfel poți contribui la schimbarea în bine a societății în care trăiești.
[back to top]

De ce sa fiu voluntar?

Dacă ești tânăr: faci ceva util cu energia și entuziasmul specifice vârstei, câștigând în același timp noi prieteni. Iți dezvolți abilitățile personale/profesionale și câștigi experiență. Acestea constituie un atu pentru CV-ul tău. Testezi o posibilă carieră, îți faci contacte care îți vor fi utile în viitor. Și nu în ultimul rând, îți creezi comunitatea în care să iți facă plăcere să trăiești încă zeci de ani…
Dacă te afli la vârsta a treia: ai posibilitatea de a lucra și socializa împreună cu voluntari de toate vârstele, împărtășind din experiența de o viață. Vei umple astfel un gol lăsat de intrarea în pensie sau de plecarea copiilor. Poți demonstra că a fi vârstnic este o resursă de neînlocuit pentru societate.
Dacă ești adolescent: e amuzant și relaxant să faci lucruri bune împreună cu prietenii. Iți formezi deprinderi sănătoase. Având timpul liber bine organizat ești mai la adăpost de tentații ca drogurile, fumatul, etc. și ai astfel șansa să devii un adult mai responsabili și implicit de a schimba în bine lumea din jurul tău.
Dacă ești afectat de o dizabilitate: ai astfel șansa să demonstrezi că ai un rol și un loc important în comunitate. Poți sa îți formezi deprinderi și să îți creezi contacte care să te ajute să depășești stereotipurile și prejudecățile și astfel să îți găsești un loc de munca care să te ajute să ai un nivel de trai mai decent, mai multă încredere în propriile forte.
Dacă ești angajat/ă: implicându-te într-o activitate de voluntariat poți rupe rutina activității zilnice și a monotoniei acasă – serviciu și retur. Poți testa o nouă carieră. Iți poți readuce la viață hobby-uri și preocupări de mult uitate. Poți demonstra comunității faptul ca instituția / compania / organizația pentru care lucrezi este interesată de soarta comunității.
Dacă sunteți o familie: puteți petrece mai mult timp împreună, iar participarea la acțiuni de voluntariat unește oamenii. Puteți da un exemplu pozitiv copiilor. Vă puteți exprima recunoștința că soarta v-a adus la un loc sau puteți crea o tradiție de familie care să vă aducă împlinire tuturor.
Pentru oricine: „Pentru că, dacă așteptăm să trăim într-o lume mai bună, trebuie să contribuim la crearea ei. Pentru a fi schimbarea pe care ne-o dorim în lume.” (Mahatma Ghandi).