Ulysses’ Gaze: Povești ale migrației în cinematografia est-europeană

02Oct
0Comments

Ulysses’ Gaze: Povești ale migrației în cinematografia est-europeană este un proiect Grundtvig – Parteneriate pentru învățare, Programul de Învățare pe Tot Parcursul Vieții al Uniunii Europene. Proiectul se desfășoară între octombrie 2013 și iunie 2015. El este rezultatul unui parteneriat dintre 5 organizații din 5 țări: Belgia, Olanda, Grecia, Polonia și România.

Partenerii prezintă publicului lor filme din cinematografia centrului și estului Europei și din Balcani, în special pe tema migrației. Pe perioada proiectului au avut loc 14 vizionări de filme, aproximativ în același timp în toate cele 5 organizații partenere, urmate de o dezbatere pe tema migrației. Dezbaterea s-a extins online pe un blog dedicat proiectului, iar la sfârșitul acestuia cele mai valoroase contribuții au fost cuprinse într-un e-book.

Partenerii implicati în proiect sunt  organizații atât din Europa de Est cât și de Vest, care au între obiectivele lor stimularea interesului publicului pe temele de patrimoniu, istorie și cultură ale Europei Centrale și de Est și ale zonei Balcanilor. Cele 5 organizații sunt:

Proiecțiile de filme au fost deschise pentru public, unele dintre ele având și moderatori pentru discuțiile ce au urmat vizionărilor, persoane care au ajutat publicul să vadă un context mai larg atât cultural cât și cinematografic (academicieni, scriitori, specialiști, regizori, actori). Rezultatele acestor activități pot fi urmărite atât pe website-ul proiectului, cât și pe pagina de facebook.

Cel mai notabil rezultat al proiectului este publicația online Ulysses’ Gaze, un ebook ce conține lucrări și articole scrise de persoane din mediul academic sau persoane cu experiențe personale legate de migrație. Aceasta poate fi lecturată si descărcată în mod gratuit atât în limba engleză – Ulysses’ Gaze e-book, cât și în limba română – Privirea lui Ulise.

gruntvig_featuredAcest proiect este finanțat cu susținere din partea Comisiei Europene. Această publicație reflectă doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi făcută responsabilă pentru utilizarea informației pe care o conține.