KA3 – Dialog structurat | MEP for One Day: Support structures for involving youth in the legislative process 2017-2019

  • Home
  • Europe for citizens
  • KA3 – Dialog structurat | MEP for One Day: Support structures for involving youth in the legislative process 2017-2019
23Aug
0Comments

Descrierea proiectului

Documentul este disponibil aici: DESCRIEREA PROIECTULUI ”Europarlamentar pentru o zi”

Context

In contextul unui deficit democratic la nivelul intregii Uniuni Europene si al pericolului reprezentat miscarile extremiste si euro-sceptice, problema educarii tinerilor in spiritul democratiei participative, al respectului fata de valorile europene si crearea contextului pentru implicarea lor in procesul democratic este esentiala si urgenta. Asa cum presedintele Barroso afirma in discursul cu privire la Starea Uniunii, ”vremea acordului implicit al cetatenilor a trecut”, iar institutiile europene trebuie sa promoveze si sa poarte un dialog deschis cu toti cetatenii Uniunii. Un aspect important al relatiei dintre cetateni si institutiile europene si nationale il reprezinta legitimitatea comunicarii institutionale, strans legata de existenta unei sfere publice active si puternice la nivel european.

In comparatie cu alte categorii de varsta, dar si fata de nivelul dezirabil, tanara generatie are o rata mica de participare la procesul democratic atat la nivel european, cat si national. Conform Sondajului eurobarometru “European Youth: Participation in Democratic Life” anterior ultimelor alegeri europarlamentare, majoritatea respondentilor (15-30 ani) nu ar lua niciodata in considerare o candidatura politica in oricare dintre alegeri, iar principalul motiv pentru a nu vota este credinta ca nu pot schimba nimic. In acelasi timp, participarea tinerilor la activitatile diverselor organizatii duce la cresterea interesului acestora pentru politica si alegeri.

In cadrul ultimelor alegeri parlamentare ce au avut loc in Romania in 2016, tinerii din segmentul de varsta 18-24 de ani au avut cea mai mica rata de participare, 29%, urmati indeaproape de urmatoarea categorie de varsta, 25-34 de ani. Participarea la nivelul intregii populatii a fost, de asemenea, una scazuta, 39.4%, penultima din istoria alegerilor parlamentare in Romania.

Obiective

1. Cresterea constientizarii si participarii civice a unui numar de aproximativ 200 de tineri implicati in activitatile proiectului, atat la nivel national, cat si local;
2. Constituirea unei retele de sprijin pentru implicarea tinerilor, formata din organizatii ale societatii civile din diverse domenii, autoritati publice si reprezentanti alesi, care sa asigure continuitatea dialogului intre tineri si societate la toate nivelurile ei.

Principalele activitati ale proiectului

Perioada de implementare

1 septembrie 2017 – 30 aprilie 2019

Finanțator și valoarea grantului

Uniunea Europeană prin intermediul programului Erasmus+, Acțiunea-Cheie 3 Dialog Structurat.

Valoarea totală a grantului este de 41.712 euro.

Partenerii proiectului

Fundatia Student Plus, Federatia YMCA Romania, Asociatia Young Initiative, Forumul Tanar din Odorhei, Asociatia YMCA Baia Mare, Asociatia YMCA Cavnic.

Afla mai multe despre Proiectele de sprijin pentru reformarea politicilor – Dialog Structurat

Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union